شرکت دانش بنیان چیست؟
شرکت های دانش بنیان شرکت هایی هستند که بر پایه دانش و پژوهش و بمنظور افزایش علم و ثروت در حوزه های فناوری راهبردی فعالیت میکنند.
در مسیر دانش بنیانی
نقطه شروع تاسیس یک شرکت دانش بنیان، داشتن محصول با سطح فناوری بالا مبتنی بر تحقیق و توسعه است.. به عبارت دیگر، قبل از شروع فرآیند دانش بنیان شدن، شرکت ها باید با شناسایی نقاط ضعف حوزه کاری مربوطه، محصولی با سطح فناوری بالا (که حاصل تحقیق و توسعه است) در راستا برطرف نمودن این نقاط ضعف داشته باشند. اما برای دانش بنیان شدن باید مراحلی را پشت سر بگذاریم.مرحله اول، ثبت شرکت یا موسسه حقوقی خصوصی یا تعاونی است.لازم است شرکت ابتدا به صورت عادی در اداره ثبت شرکت های سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به ثبت برسد. در مرحله دوم، شرکت می بایست با کمک مشاوره تخصصی، محصولات خود را در قالب معیار های تفصیلی حوزه فعالیت خودشان که از سمت معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری برای هر حوزه مشخص گردیده، ارائه دهند.مرحله سوم، ارزیابی شرکت ها است. در این مرحله، شرکت ها اطلاعات تولیدی، خدماتی یا برنامه تولیدی خود را در سامانه دبیرخانه ی کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت های دانش بنیان ثبت می کنند. اطلاعات برای کارگزاران مربوطه ارسال شده و نتایج بررسی کارگزاران توسط دبیرخانه برای تصمیم گیری نهایی به کارگروه ارجاع داده می شود. در صورت تایید، شرکت متقاضی برای مدت ۲ سال مشمول حمایت های مور نظر قانون می باشد.
معیارهای لازم برای دانش بنیان شدن کالاها و خدمات
سطح فناوری: کالاها و خدمات باید در حوزه فناوریهای بالا یا متوسط به بالا باشند به این معنا که دانش فنی طراحی و ساخت نمونهی آزمایشگاهی یا دانش فنی فرآیند تولید محصول به دلیل پیچیدگی فنی:
- به سختی قابل کپیبرداری بوده و کسب آن از موانع اصلی ورود شرکتهای دیگر به بازار باشد.
- نیازمند تحقیق و توسعه قابل توجه توسط تیم فنی خبره، برای کسب آن باشد.
- منجر به ایجاد خواص یا کارکردهای پیچیدهای در محصول شده باشد.
مرحله تولید : کالاهای ارایه شده، باید در حال تولید بوده یا حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی (با قابلیت بررسی فنی) ساخته شده باشند، همچنین خدمات، باید دارای اسناد فروش باشند.
طراحی مبتنی بر تحقیق و توسعه: شرکت باید طراحی اساسی و قابل توجهی مبتنی بر فعالیت های تحقیق و توسعه را حداقل در یکی از موارد زیر انجام داده باشد:
الف) طراحی زیرسیستم اصلی کالا و خدمت
ب) طراحی یکپارچهسازی کالا و خدمت
ج) طراحی فرآیند (یا تجهیزات) تولید کالا و خدمت، مشروط به پیچیده بودن این فرآیند (یا تجهیزات) تولید
انواع شرکت های دانش بنیان
شرکت های دانش بنیان به دو دسته شرکت های تولیدی و شرکت های نوپا تقسیم می شوند
شرکت دانش بنیان نوپا
شرکت دانش بنیان نوپا نوع 1 : شرکت های دانش بنیان نوپای نوع یک، به مجموعه ای شرکت ها اطلاق می شود که فاقد اظهار نامه مالیاتی سال مالی گذشته خود بوده و یا درآمدی در سال مالی گذشته نداشته باشند. . محصول پیش بینی شده برای این دسته از شرکت ها باید به مرحله ی تولید رسیده و یا حداقل در حد نمونه ی آزمایشگاهی ساخته شده باشد. این محصول علاوه بر داشتن طراحی مبتنی بر تحقیق و توسعه ، باید از سطح فناوری بسیار بالایی برخوردار بوده و ارزش افزوده زیادی را ایجاد نمایند تا مشمول فهرست کالا و خدمات دانش بنیان سطح یک گردند.
شرکت دانش بنیان نوپا نوع 2 : شرکت های دانش بنیان نوپای نوع دوم، به مجموعه ای شرکت ها اطلاق می شود که فاقد اظهار نامه مالیاتی سال مالی گذشته خود بوده و یا درآمدی در سال مالی گذشته نداشته باشند. . محصول پیش بینی شده برای این دسته از شرکت ها باید به مرحله ی تولید رسیده و یا حداقل در حد نمونه ی آزمایشگاهی ساخته شده باشد. این محصول علاوه بر داشتن طراحی مبتنی بر تحقیق و توسعه ، از سطح فناوری کمتر پیچیده ای نسبت به شرکت های دانش بنیان نوپا نوع یک برخوردار بوده اند. تنها تفاوتی که شرکت های دانش بنیان نوپا نوع دو یا شرکت های دانش بنیان نوپا نوع یک دارند، در عدم معافیت مالیاتی است، اما در بقیه مزایا با یکدیگر کاملا برابرند.
شرکت دانش بنیان تولیدی
شرکت دانش بنیان تولیدی نوع 1 : شرکت های دانش بنیان تولیدی نوع یک به مجموعه ای از شرکت هایی اطلاق میشود که بیش از ۲۵% درآمدشان در آخرین اظهار نامه مالیاتی، حاصل از فروش محصولات و تولیدات دانش بنیان مجموعه شان باشد. نکته حائز اهمیت در این شرکت ها، علاوه بر داشتن طراحی کالا مبتنی بر تحقیق و توسعه، رسیدن محصول به مرحله تولید با بهره گیری سطح فناوری بسیار بالا و تولید ارزش افزوده زیاد است که آن محصول را مشمول فهرست کالا و خدمات دانش بنیان سطح یک می کند.
شرکت دانش بنیان تولیدی نوع 2 : شرکت هایی که در اظهارنامه سال مالی گذشته خود، دارای درآمد عملیاتی باشند، و همچنین در حوزه های فناوری برتر فعالیت داشته باشند، با داشتن یکی از شرایط زیر می توانند به عنوان شرکت دانش بنیان نوپا نوع دو تایید شوند :
- محصول شرکت هایی که به مرحله تولیدرسیده است و این شرکت ها علاوه داشتن تیم طراحی توسعه و تحقیق، از سطح بالایی از فناوری برخوردارند و مشمومل فهرست کالا و خدمات دانش بنیان سطح دو میشوند.
- شرکت هایی که در زمیه پروژه های مهندسی، پیمانکاری و ساخت EPC باشند، با این توضیح که حداقل ۱۰% پروژه شان شاملمعیار های دانش بنیان باشد.
شرکتهای مستعد دانشبنیان (نوع3)
شرکت های مستعدی که حائز معیارهای لازم برای دانش بنیان شدن نمیباشند ولی در صورت ارائه فرصت و حمایت امکان کسب آنها را داشته باشند، در صورت احراز معیارهای ارزیابی ذکر شده ، بصورت شرکت مستعد دانشبنیان (نوع 3) تایید میشوند.
مزیت های دانش بنیانی
بر اساس مصوبه ی کارگروه ارزیابی شرکت های دانش بنیان، شرکت های دانش بنیان از ۱۱۰ حمایت متعدد بهره مند هستند. مهمترین این حمایت ها عبارتند از:
- معافیت مالیاتی شرکت های دانش بنیان
- معافیت گمرکی
- معافیت از پرداخت حق بیمه
- تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی
- امریه نظام وظیفه در شرکت های دانش بنیان
- حمایت در واگذاری اراضی شهرک های صنعتی
- مشاوره توسعه بازار و فروش
- حمایت از حضور مستقل در نمایشگاه ها
- حمایت از ورود شرکت ها به بورس
- ممنوعیت خرید کالاهای خارجی دارای ساخت داخل
- و …
در مقالات بعدی درباره ی مزایای شرکت های دانش بنیان به طور مفصل توضیح خواهیم داد.
برای دریافت مشاوره در زمینه دانش بنیانی میتوانید با بخش مشاوره رایگان سایت در ارتباط باشید.
با ما همراه باشید…